Fontanafredda
Fontanafredda

Компанія Фонтанафредда розташована в самому серці Ланге - зони, яка протягом століть була благословенна на виробництво великих червоних вин. Всі виноградники в цій зоні розташовані виключно на пагорбах на висоті над рівнем моря 200-400 метрів.
Два фактори роблять цю місцевість унікальною для вирощування винограду: грунт і клімат. Основу грунту тут становить вапняк, проте, в цілому грунт досить різноманітний. У десяти метрах один від одного склад грунтів на різних ділянках може відрізнятися кардинально.
Клімат зони є типовим континентальним з великими варіаціями в залежності від сезону. Денна річна температура може становити 30 градусів, в той час як увечері вона опускається до 20. Основна кількість опадів зосереджена в весняний і осінній періоди. Залежно від року, вина різних урожаїв значно відрізняються один від одного.
П'ємонт вважається найякіснішим виробником вин в Італії. Тут найбільша кількість DOC (44) і DOCG (7). У той час, як Італія в цілому виробляє близько 30% вин DOC і DOCG і 60% столових вин, в П'ємонті ситуація абсолютно протилежна: 60% DOC і DOCG і 30% столових вин.
Історія компанії Fontanafreddaначалась більше 150 років тому і пов'язане з ім'ям першого короля Італії - Вітторіо Емануеле другого. Будучи офіційно одруженим, він закохався в чарівну Розу Верчеллану. Від цього союзу на світ з'явилося двоє дітей. Так як за законом король не мав права фінансово забезпечувати незаконнонароджених дітей, він залишив їм у спадок маєток Fontanafredda, який служив тоді мисливським будиночком. Назва Fontanafredda (холодний фонтан) походить від живописного джерела з мінеральною водою, що протікає на території маєтку. Щоб заробляти собі на життя, син короля, Еммануеле Мірафіоре, в 1878 році вирішив виробляти в маєтку вино. На той момент вина Barolo важались винами для королів і ідея Еммануеле полягала в тому, щоб зробити це вино доступним для широких мас. За це він був покликаний основним промоутером вин регіону. Також з цієї причини, Fontanafredda сьогодні вважається найбільш важливим виробником Baroloв Італії, близько 10% всього виробництва цього вина виходять під торговою маркою Fontanafredda.
1930 році, захопившись справами політичними, граф Емануеле Мірафіорі збанкрутував і був змушений перепродати виноробню найстаршому банку в світі Монте Піски ді Сієна. До 2008 року банку належали всі 100% акцій, в 2008 ж трохи більше 60% акцій було поділено ще між двома партнерами - Оскаром Фарінетті і Фабіджіо Філанжері, які також є власниками «Eatalygroup» і щільно співпрацюють з престижної асоціацією SlowFood.
На сьогоднішній день на території Фонтанафредда розташований готель, ресторан, театр, винний магазин, а також історичні погреби. І все це ніби обрамляють виноградники у вигляді своєрідного амфітеатру.
Філософія Fontanfredda базується на трьох принципах: «ціна-якість-чистота»

Please wait...