Пастис (фр. Pastis) - алкогольний напій, вироблений і розповсюджуваний повсюдно у Франції. Являє собою анісову настоянку. Для виробництва пастис потрібно близько 50 рослин і прянощів.
Пастис слід пити, розбавивши водою в співвідношенні 1: 3 або 7 водою або льодом. Після з'єднання з водою пастис змінює свій колір і стає мутним. Пастис використовують, по-перше, як аперитив (напій, що подається до їжі), щоб розпалити апетит перед рясної трапезою. Крім того, пастис хороший і в ролі дижестива - тобто «післяобіднього» алкогольного напою. Його п'ють як після розкішного застілля, так і перед сном або навіть між прийомами їжі. Поєднувати пастис можна будь-якими стравами, вважається, що він ідеально поєднується з рибою, наприклад, з тунцем в оливковій олії.